TeknoBGT: Cara memindahkan Kredit Smartfren Terkini

3 cara untuk memindahkan kredit smartfren terkini pada tahun 2020 adalah pengetahuan penting dalam era digital hari ini. Jika pada masa lalu kredit hanya bertujuan untuk menghantar mesej pendek atau memanggil sekarang ia sudah menjadi penyokong utama gaya hidup moden. Semua aktiviti yang memerlukan interaksi dengan orang lain boleh dilakukan melalui alat.

Dari berkomunikasi, mencari maklumat, membeli dan menjual transaksi, hiburan, dan sebagainya, semuanya boleh dilakukan menggunakan kredit / kredit / baki. Oleh itu, anda akan keliru apabila data yang digunakan habis. Kedua-duanya untuk keperluan penting dan sekunder akan berhenti sepenuhnya apabila ia habis.

Smartfren yang menekankan keperluan pemain, menyediakan penyelesaian. Antaranya, pengguna boleh membuat transaksi melalui salah satu daripada  3 cara untuk memindahkan kredit smartfren pada tahun 2020. Supaya untuk seketika anda boleh mengakses internet sebelum mengisi sendiri.

3 Cara memindahkan Kredit Smartfren Terkini 2020

Berikut adalah kaedah yang digunakan untuk memindahkan kredit smartfren dengan cara yang mudah.

 1. Melalui Mesej Ringkas

3 cara pertama untuk memindahkan kredit smartfren terkini pada tahun 2020 boleh menggunakan perkhidmatan pesanan ringkas untuk memindahkan baki kepada orang lain. Dalam kotak mesej taipkan HANTAR{.} nombor smartfren mereka{.} nilai transaksi. Kandungan mesej ini sila hantar ke 879. Apabila proses itu berjaya, anda akan mendapat maklumat dari nombor destinasi, nominal, hingga baki kredit anda.

 1. Melalui Smartfren Saya

Smartfren menyediakan aplikasi percuma di kedai Play yang menyediakan perkhidmatan maklumat dan membuat transaksi lain termasuk menghantar baki. Sila muat turun dan pasang pada peranti elektronik anda.

 1. Langkah pertama transfer, sila pergi ke halaman mula.
 2. Klik panel “hantar kredit”
 3. Borang data akan dipaparkan, termasuk “Nombor Destinasi” yang mesti anda isi dengan nombor pembekal yang ingin anda hantar. Kemudian pada borang “Amaun” isikan jumlah kredit yang  anda mahu hantar.
 4. Apabila selesai mengisi data borang, sila tekan panel “submite”

Apabila penghantaran tidak ada masalah, anda akan mendapat mesej mengenai penghantaran yang berjaya dengan data yang disertakan. Dalam proses penghantaran dengan My Smartfren, kredit anda akan ditolak 5 ratus rupiah sebagai yuran transaksi.

 1. Melalui Akses Pintar UTK.

Apabila anda mahukan penghantaran tanpa beban potongan, anda boleh menggunakan Akses Pintar UTK. Langkah pertama, sila akses E- Pulsa – navigasi ke “hantar Kredit”. Taipkan semua data yang diperlukan seperti nombor sasaran, jumlah kredit, dan MPIN.

Selepas menghantar kredit, tentu saja, anda boleh menyemak kepastian kejayaan dan baki nominal semasa. Kaedah ini mudah, anda hanya perlu menghantar mesej ringkas ke nombor 999 dan mengisi mesej menulisn “CEK” untuk mendapatkan data mengenai bonus dan baki. Ia juga mungkin bahawa proses ini dilakukan menggunakan “dail” dengan mel suara.

Maklumat baki boleh didapati menggunakan perkhidmatan panggilan. Sila masukkan nombor *999# untuk mendapatkan data kredit biasa  . Untuk data bonus pada menu dail, anda boleh menggunakan nombor *995#.

Syarat Pemindahan Baki kepada Orang Lain

Sudah tentu, menjalankan proses 3 cara untuk memindahkan kredit smartfren pada tahun 2020 terdapat peraturan permainan untuk berjaya yang mesti dipertimbangkan. Jika anda tidak memenuhi keperluan yang berkenaan, proses penghantaran akan gagal, berikut adalah perihalan:

 1. Pemindahan baki minimum bernilai seribu rupiah, manakala nilai terbesar ialah 100 ribu. Baki boleh ditransfer dengan nilai gandaan seribu. Apabila pemindahan baki dengan nilai 50,500 tidak dapat dilakukan.
 2. Apabila anda ingin menghantar, nombor mesti aktif, dan sasaran juga masih aktif. Dan boleh menghantarnya terhad kepada pembekal smartfren.
 3. Apabila menghantar, kredit pada nombor pengirim masih sekurang-kurangnya 5 ribu rupiah apabila penghantaran selesai.
 4. Bayaran yang dikenakan kepada pengirim adalah 500 ratus rupiah yang ditolak secara automatik. Jadi apabila dalam baki anda, anda mempunyai 10 ribu rupiah kiri untuk menghantar baki 5 ribu maka anda tidak boleh. Kerana selepas menolak kos penghantaran, baki hanya 4.5 ribu rupiah yang tersisa. Tetapi bayaran hanya dikenakan apabila menggunakan mesej pendek, Dail Dan Apl. Sementara itu, jika anda menggunakan Akses Pintar UTK, anda boleh menghantar secara percuma.
 5. Bagi nombor yang menerima tempoh aktif akan ditingkatkan mengikut terma pembaharuan.

Terma dan Syarat untuk Menghantar Kredit kepada Bukan Smartfren

Smartfen bukan sahaja boleh digunakan untuk menghantar baki kepada pembekal lain. Walau bagaimanapun, untuk proses 3 hala untuk memindahkan kredit smartfren terkini pada tahun 2020 , bayaran yang lebih mahal akan dikenakan, 2 ribu rupiah. Jadi apabila menghantar baki 10 ribu rupiah, ia akan mengurangkan baki sebanyak 12 ribu rupiah. Bagi penerima, tidak akan ada bayaran diskaun.

Mengenai keperluan untuk 3 cara untuk memindahkan kredit smartfren pada tahun 2020, kedua-dua nombor mestilah aktif. Sementara itu, mengenai kekerapan penghantaran, ia adalah maksimum 1 hari 12 kali mengikut ketersediaan baki anda. Bagi penerima untuk pengendali lain tidak akan mendapat tempoh aktif tambahan. Jika anda ingin mendapatkan tempoh aktif tambahan, sila cuba isi secara bebas.

Ketetapan terakhir, apabila proses gagal, tetapi baki pengirim ditolak, ia pasti akan menerima bayaran balik. Tetapi sebelum itu anda dapat melihat sama ada isyarat stabil atau tidak jika proses pengirim menggunakan aplikasi Uangku atau My Smartfren.

Sekiranya anda masih gagal menghantar anda , anda boleh meminta penjelasan pusat panggilan ke (021) 50100000 atau ke kaunter secara langsung. Sekiranya melalui kaunter, anda hanya boleh mendapatkan perkhidmatan semasa waktu bekerja. Sementara itu, jika anda melalui pusat panggilan , ia akan dihidangkan selama 24 jam penuh.

Cara Memindahkan Baki ke Bukan Smartfren

3 cara untuk memindahkan kredit smartfren terkini 2020 di penyedia yang berbeza boleh digunakan perkhidmatan pesanan ringkas. Mulakan dengan menulis nombor sasaran maka ia boleh dihantar ke 7000. Kemudian anda boleh menerima mesej pengesahan.

Masukkan jawapan “Y” untuk memberikan jawapan afirmatif.  Anda sekali lagi akan mendapat mesej ringkas yang memaklumkan sama ada proses itu berjaya atau tidak. Sekiranya berjaya, nombor destinasi penghantaran juga akan mendapat pemberitahuan kemasukan baki.

Sebagai tambahan kepada kaedah di atas, ia juga boleh dilakukan menggunakan aplikasi My Smartfren. Jika anda sudah mempunyai satu, sila buka akaun menggunakan nombor anda. Kemudian buka menu E-balance. Seterusnya, data nombor destinasi, sila masukkan serta jumlah pada borang yang disediakan. Akhirnya tulis MPIN sebelum memilih pemindahan.

Menghantar menggunakan SMS bermula dengan menulis hantar{.} nombor sasaran{.} nilai baki. Kemudian tulis 879 kepada penerima, tekan panel hantar, prosesnya selesai. Ia tetap hanya menunggu sama ada ia berjaya atau tidak. Sekiranya berjaya, pengendali akan menghantar pemberitahuan pesanan ringkas.

Cara terakhir untuk memindahkan data kepada orang lain adalah menggunakan “UANGKU”. Jika anda sudah mempunyai aplikasi ini, pergi terus ke menu awal. Navigasi ke “Hantar Kredit”, anda akan mendapat borang data. Lengkapkan semua data yang diminta. Sekiranya anda telah memenuhi semua proses, anda akan diberitahu mengenai proses transaksi yang berjaya melalui pesanan ringkas.

Kerana biasanya baki transaksi kecemasan ini tidak terlalu banyak, anda perlu menggunakannya dengan baik. Pilihan pertama, tentu saja, adalah menggunakannya untuk mengakses perbankan M untuk menambah kredit anda secara bebas. Jika anda tidak mempunyai M-perbankan, anda boleh menggunakan Market Place atau cara lain untuk menambah baki anda.

Jika menghantar baki kendiri masih tersekat, gunakannya dengan berkesan. Terutama untuk keperluan asas seperti komunikasi. Untuk memegang baki supaya ia tidak habis dengan cepat, matikan buat sementara waktu, lokasi, peta google dan aplikasi lain. Begitu juga dengan muat turun automatik  kedua-dua aplikasi dan media. Cara yang sangat berkesan untuk menjimatkan hasil kredit daripada 3 cara untuk memindahkan kredit smartfren terkini pada tahun 2020.

Selengkapnya: