BelanjaHemat: Cara Termudah Memeriksa Kartu Kredit BCA

Mengetahui sekurang-kurangnya 6 cara untuk menyemak had Kartu kredit BCA anda boleh menambah cerapan anda  daripada pengguna atau pelanggan setia bank ini. BCA adalah salah satu bank yang menyediakan perkhidmatan terbaik dan mempunyai banyak pengguna di Indonesia. Bank ini sentiasa memberi kemudahan kepada setiap pengguna.

Dalam menggunakan mana-mana Kartu kredit , sangat penting bagi pengguna untuk mengetahui cara menyemak had. Jika tidak, maka mungkin transaksi yang telah digunakan bahkan melebihi had. Sekiranya ia berlaku, pengguna akan merasa sukar. Oleh itu, pelajari kaedah di bawah sebaik mungkin.

6 Cara Menyemak Had Kad Kredit BCA

Pelbagai petua telah disediakan untuk anda yang perlu mengetahui had atau had Kartu. Semua cara disediakan sebaik mungkin dari cara yang paling mudah ke cara yang paling praktikal. Langsung dari kelelawar, inilah caranya.

 1. Perbankan SMS

Pengguna setiap bank mesti sangat biasa dengan ini. Termasuk untuk pelanggan dari BCA.  Anda boleh menyemak had Kartu kredit anda dengan menghantar SMS melalui format BILL (Space) ACCESS CODE (Space) NOMBOR KAD KREDIT.

 

 1. Perbankan M

6 Bagaimana untuk menyemak had Kartu kredit BCA juga boleh diakses oleh m perbankan. Untuk mendapatkan aplikasi ini, pengguna perlu mendaftarkan diri di pejabat cawangan terdekat. Hanya jalankan aplikasi ini dan cari menu TRANSAKSI.  Anda boleh memasukkan NOMBOR KAD KREDIT anda dan tekan pin untuk mendapatkan maklumat had.

 

 1. Halo BCA

Jika pelanggan mahu menggunakan kaedah ini, maka tidak dapat dielakkan dia perlu menyediakan kredit terlebih dahulu.  Anda boleh menghubungi pusat panggilan 500888 untuk meminta maklumat mengenai had atau had Kartu kredit .

 

 1. Dengan telefon bimbit

Perkara yang paling menarik mengenai BCA ialah ia boleh menyemak had melalui telefon bimbit. Salah satu daripada 6 cara untuk menyemak had Kartu kredit BCA anda boleh diakses melalui telefon bimbit.  Anda boleh mendail *141#. Kemudian, teruskan dengan memilih nombor 2 Bil Kad Kredit. àà

 

Teruskan dengan memilih Semua jenis Kartu jika anda mempunyai banyak Kartu kredit.  Atau, pelanggan juga boleh memilih menu Bil setiap Kartu. Kemudian, semua pengguna akan mendapat pemberitahuan yang berkaitan dengan  had Kad mereka.

 

 1. Klik BCA

Untuk menyemak dengan cara ini, pelanggan boleh melawat laman web KlikBCA.com terlebih dahulu. Walau bagaimanapun, anda mesti memasukkan nama pengguna dan kata laluan anda dari Perbankan Internet untuk mendapatkan menu maklumat pengebilan

 

 1. Datang terus ke pejabat BCA

Sekiranya pelanggan mempunyai masa, datang ke pejabat cawangan. Ini adalah salah satu daripada 6 cara paling mudah untuk menyemak had Kartu kredit BCA anda dan boleh dilakukan oleh sesiapa sahaja. Kemudian, tanya perkhidmatan pelanggan mengenai maklumat yang anda ingin dapatkan.

Cara Membuat Kad Kredit  BCA

Mempunyai Kartu kredit Kartuang-Kartuang boleh digunakan sebagai penyelesaian bagi sesetengah orang untuk mengatasi masalah dalam kehidupan mereka. Walau bagaimanapun, cara menggunakannya juga mestilah betul. Oleh itu, pelanggan tidak akan memasuki perkara buruk. BCA juga menawarkan perkhidmatan Kartu kredit yang menarik untuk digunakan.

Semasa menggunakannya, tentu saja, 6 cara untuk memeriksa had Kartu kredit BCA masih mesti dikendalikan. Jadi, pelanggan tidak akan tergelincir dalam kesilapan. Untuk pengguna baru, bagaimana saya menggunakan  Kartu kredit ini?

Pertama, pelanggan mesti memohonnya. Syarat-syarat yang perlu dipenuhi apabila anda akan memohon adalah menyediakan Kartu pengenalan, maklumat mengenai pendapatan, salinan fotokopi akaun semasa, dan NPWB. Semua data ini akan diminta oleh perkhidmatan pelanggan BCA apabila anda membuat penyerahan.

Dari kelawar, anda boleh pergi ke pegawai dengan langkah-langkah di bawah.

 1. Isi borang
 2. Isikan biodata lengkap
 3. Isikan biodata keluarga
 4. Isikan nominal gaji asal
 5. Bank akan mengesan dan memprosesnya. Kemudian, anda akan dihubungi untuk melakukan proses seterusnya.

Tidak terlalu rumit, kan? Jadi, anda boleh mempertimbangkan untuk menggunakannya. Penggunaannya sangat mudah dan Kartu kredit juga boleh  digunakan untuk membuat pembayaran untuk pelbagai keperluan.

Perkara yang Perlu Diketahui Semasa Menggunakan Kad BCA

Pernahkah anda mengetahui tentang 6 cara untuk menyemak had Kartu kredit BCA anda?  Ini benar-benar akan membantu penggunanya menggunakannya setiap hari. Terdapat banyak perkara menarik yang perlu dilakukan jika anda adalah pelanggan bank ini.

Pelbagai jenis transaksi boleh dilakukan dengan mudah tanpa perlu rumit. Walau bagaimanapun, anda mesti faham cara menggunakannya. Jika tidak, sudah tentu anda akan berasa keliru apabila anda akan membuat transaksi.

 1. Tempat

Sila ambil perhatian bahawa tidak semua tempat menyediakan mesin untuk mengendalikan Kartu kredit BCA . Kemudian, jangan cuai apabila menggunakannya. Sesetengah tempat hanya boleh berkhidmat mastercard sahaja. Pastikan tempat itu mempunyai mesin Kartu kredit apabila anda akan menggunakannya.

 

 1. Pastikan bilangan had

6 cara untuk menyemak had Kartu kredit BCA anda akan sangat berguna apabila anda membeli-belah. Pertama, anda perlu memastikan had masih mencukupi untuk membuat pembelian. Jangan berikan pin kepada penjual dan pastikan untuk menyimpan resit runcit kerana had yang tinggal akan disenaraikan pada Kartu anda.

 

 1. Membeli-belah dalam talian

Membeli-belah dalam talian telah menjadi perkara yang sangat menarik di kalangan orang ramai. Ada begitu banyak orang melakukan cara ini setiap hari. Sebenarnya, Kartu ini memang boleh digunakan untuk melakukan membeli-belah dalam talian bermula dari membeli barang di pelbagai kedai dalam talian, membayar tiket, dan banyak lagi.

Anda akan berasa selamat dan selesa jika anda sudah mengetahui beberapa perkara ini. Pastikan semua maklumat yang berkaitan dengan penggunaan Kartu diketahui supaya tidak merasa keliru ketika menggunakannya.

 Jenis Kad Kredit BCA yang Perlu Anda Ketahui

Apakah jenis Kartu kredit BCA yang anda gunakan? Nah, selain mengetahui maklumat yang berkaitan dengan 6 cara untuk memeriksa had Kartu kredit BCA, anda juga perlu memilih Kartu yang betul. Setiap Kartu mempunyai kelebihan tersendiri. Had setiap jag Kartutidak sama. Malah, keperluanjuga mesti berbeza.

Berikut adalah pelbagai Kartu untuk dipilih dan digunakan.

 1. Kad Visa

Untuk jenis Kartu kredit ini, had mencapai 24 juta dan pengeluaran tunai boleh dilakukan sehingga 4 juta setiap hari. Ini sangat disyorkan untuk anda yang membuat transaksi dengan nominal yang besar.

 

 1. Mastercard

Jika anda adalah salah seorang daripada orang yang sering melancong atau melancong, maka Mastercard adalah penyelesaian terbaik. Had mencapai 20 juta dan kos tahunan agak berpatutan, iaitu hanya 125 ribu rupiah.

 

 1. Kad BCA

Kad kredit  jenis ini boleh didapati dalam pelbagai pilihan mulai dari Platinum, Kad Indomaret, dan Kartu Setiap Hari. Semua Kartu ini mempunyai kelebihan mereka sendiri. Untuk jenis platinum, ia jelas mempunyai had tertinggi jika dibandingkan dengan jenis lain.

 

Bagi Kartu harian, ia boleh digunakan untuk membuat pembelian yang berkaitan dengan keperluan harian.  Kad Indomaret digunakan untuk mendapatkan pelbagai promosi di Indomaret kerana Kartu ini memang bekerjasama dengan Indomaret dan bahkan dikeluarkan oleh Indomaret.

Penggunaan Kartu kredit telah menjadi perkara biasa dalam kehidupan seharian.  Anda boleh menggunakannya dengan baik dan bijak yang mungkin. Hanya gunakannya mengikut kemampuan anda supaya tidak terjerat dengan ansuran pergunungan. Pastikan anda mengetahui 6 cara untuk menyemak had Kartu kredit BCA anda mulai sekarang.

Baca Juga: