Pusat Panggilan BPJS Kesehatan, Card Id Blogpress

Untuk anda, pengguna BPJS Kesehatan, anda mesti tahu 7 perkhidmatan panggilan bpjs Kesehatan.  Ini kerana perkhidmatan ini akan memberi manfaat kepada anda sebagai pengguna BPJS Kesehatan. Oleh itu, anda boleh terus berhubung dan mengetahui maklumat dan tidak perlu datang ke pejabat secara langsung.

 

Anda tidak perlu risau apabila anda berada di kawasan yang sukar dicapai, anda masih boleh berhubung dan bertanya tentang maklumat yang anda dapat. Anda hanya perlu membuat panggilan pada nombor perkhidmatan yang ada untuk menjawab masalah anda.

 

Seperti syarikat kesihatan lain secara amnya, bpjs Kesehatan juga telah lama berkhidmat kepada ahli melalui telefon dan menawarkan 7 perkhidmatan panggilan untuk bpjs Kesehatan untuk ahli yang sangat berguna. Jangan sia-siakan peluang anda sebagai ahli dengan tidak mengoptimumkan peluang yang ada.

 

Sekiranya anda masih tidak berminat untuk mendaftar atau masih mempunyai status ahli baru maka sudah tiba masanya untuk menjadi sebahagian daripada agensi Kesihatan. Ini akan memberi manfaat dalam jangka masa panjang untuk kesihatan anda. Beberapa perkhidmatan sebagai kemudahan terbaik yang ditawarkan juga boleh anda dapatkan.

 

Maklumat Hubungan Hubungi BPJS Kesehatan

Sebelum anda mengetahui tentang perkhidmatan 7 panggilan bpjs Kesehatan , anda mesti terlebih dahulu mengetahui nombor pusat panggilan. Jika Anda tidak tahu maka Anda tidak dapat membuat panggilan. Di samping itu, nombor yang dimaksudkan telah disahkan dengan betul adalah pemilik sah agensi penjagaan kesihatan.

 

Anda boleh menghubungi bpjs Kesehatan dengan mendail nombor 1500400. Nombor tersebut adalah nombor yang telah disahkan oleh Bpjs Kesehatan sebagai forum yang menerima panggilan daripada pengguna mengenai perkhidmatan yang akan disediakan. Ini akan memudahkan pengguna walaupun mereka jauh dari pejabat.

 

Anda boleh menghubungi tanpa perlu pergi ke ibu pejabat dan berkhidmat selama 24 jam. Ini juga berlaku pada hari Sabtu, Ahad, dan juga cuti. Perkhidmatan ini disediakan untuk terus berhubung dengan pelanggan yang memerlukan maklumat terpantas dan paling tepat yang berkaitan dengan perkhidmatan yang ada.

 

BPJS sendiri mengatakan bahawa kemudahan yang disediakan mempunyai istilah ‘Pusat Penjagaan’. Terdapat 7 perkhidmatan panggilan kesihatan yang boleh anda tanyakan apabila anda disambungkan melalui telefon. Pihak-pihak akan sentiasa bersedia untuk menunggu, menjawab dan memberi arahan terperinci mengenai soalan anda.

 

Walau bagaimanapun, beberapa perkara yang perlu anda ketahui adalah bahawa kemudahan ini bukan hanya. Ini bermakna bahawa anda perlu menyediakan kredit supaya anda boleh membuat panggilan. Kos panggilan juga bergantung pada jenis pembekal yang sedang anda gunakan. Oleh itu, dapatkan kredit sebelum anda memutuskan untuk menghubungi Pusat Jagaan Kesihatan BPJS.

 

Perkhidmatan yang tersedia di Call BPJS Kesehatan

Jenis perkhidmatan pertama yang boleh anda dapatkan melalui Pusat Penjagaan adalah pendaftaran sebagai ahli. Kemudahan terus dicari oleh BPJS, termasuk dalam menarik ahli. Anda hanya boleh mendaftar secara dalam talian, kini anda boleh mendaftar melalui perkhidmatan Pusat Penjagaan melalui telefon.

 

Sudah tentu, keperluannya serupa dengan anda mendaftar secara langsung atau dalam talian, anda akan diminta untuk beberapa data peribadi seperti nombor KK, kad pengenalan, telepon, alamat e-mel, nombor akaun, nombor telefon bimbit dan juga kemudahan kesihatan. Pastikan anda telah menyediakan dokumen terlebih dahulu.

 

Tambahan pula, salah satu daripada 7 perkhidmatan panggilan kesihatan adalah menukar data peribadi. Sekiranya anda ingin menukar data identiti anda yang masih salah maka anda boleh melakukannya melalui telefon sahaja. Anda juga boleh membuat perubahan yang berkaitan dengan kelas rawatan di perkhidmatan Pusat Panggilan.

 

Walau bagaimanapun, dengan syarat anda telah didaftarkan sebagai ahli selama lebih dari 3 bulan (untuk perubahan kemudahan kesihatan) dan juga hanya untuk anda yang merupakan ahli bebas atau PBPU dengan syarat bahawa anda telah menjadi ahli selama lebih dari 1 tahun dan berada di kelas rawatan sebelumnya.

 

Kemudian anda juga boleh menikmati perkhidmatan Pusat Jagaan sebagai tempat untuk mengadu tentang masalah yang anda alami. Sekiranya maklumat yang diperoleh di alam sekitar masih mengelirukan, maka anda harus cuba berunding dengan bpjs kesehatan.

Bukan sahaja perundingan mengenai perkhidmatan, anda juga boleh merujuk kesihatan anda sebagai salah satu daripada 7 perkhidmatan panggilan bpjs Kesehatan. Anda Pihak yang menjawab adalah doktor atau telekonsulting supaya anda tidak perlu risau tentang jawapan yang diberikan sama ada ia sah atau tidak. Walau bagaimanapun, perkhidmatan ini terhad, hanya berkhidmat pada hari bekerja (Isnin hingga Jumaat) dan 07.00 hingga 20.00 WIB.

 

Akhirnya, anda juga boleh menggunakan Pusat Penjagaan sebagai tempat untuk taklimat maklumat. Tanya secara terperinci apa kemudahan yang anda akan dapat sebagai ahli dan berapa banyak bil yang perlu anda bayar setiap bulan. Rakam dan menilai sama ada terdapat sebarang maklumat yang masih ada dalam fikiran anda.

 

Kelebihan Perkhidmatan Panggilan BPJS Kesehatan

Setelah mengetahui perkhidmatan panggilan 7 bpjs Kesehatan seterusnya , anda mesti memahami bahawa terdapat kelebihan perkhidmatan panggilan bpjs Kesehatan. Sehingga Julai 2015, BPJS Kesehatan mengumumkan bahawa mereka sentiasa mengoptimumkan perkhidmatan Pusat Jagaan.

 

Ini adalah kerana jumlah tanggungjawab yang mesti diberikan kepada ahli supaya setiap ahli masih merasa dijaga. Ini adalah sesuatu yang mesti dilakukan memandangkan hak yang telah diterima daripada ahli dalam bentuk yuran setiap bulan, perkhidmatan yang disediakan tetap optimum.

 

Seperti yang telah disebutkan bahawa terdapat banyak kelebihan menggunakan perkhidmatan pusat panggilan yang diberikan. Salah satunya adalah untuk menjimatkan masa, tenaga, dan pengangkutan untuk mendapatkan maklumat yang diinginkan. Ini juga sangat membantu kerana ia boleh dilakukan di mana sahaja dan bila-bila masa.

 

Di samping itu, perkhidmatan perundingan kesihatan yang dijalankan secara langsung oleh pakar kesihatan sangat membantu ahli. Memandangkan pada masa ini walaupun untuk perundingan, pesakit akan menanggung kos perundingan, jadi dengan jenis perkhidmatan ini, ahli yang jarang menggunakan kad mereka masih dapat merasakan faedahnya.

 

Kesilapan melalui kekeliruan maklumat yang diperoleh kadang-kadang mengambil banyak korban. Perkhidmatan ini ada untuk mendidik anda yang baru menjadi ahli. Anda boleh mengemukakan soalan mengenai apa sahaja yang anda masih keliru tentang perkhidmatan dan kemudahan yang disediakan oleh BPJS Kesehatan.

 

7 perkhidmatan panggilan kesihatan pastinya direka dan direka untuk menjadi sangat berguna untuk setiap ahli supaya anda tidak akan merasa kurang bernasib baik untuk membayar bil mandatori setiap bulan. Memaksimumkan setiap kemudahan sedia ada dan menjadi ahli yang berhati-hati dalam menyusun maklumat yang sedang beredar.

 

Kelemahan Perkhidmatan Panggilan BPJS Kesehatan

Dalam pelbagai perkhidmatan yang disediakan, hanya ada satu kelemahan Pusat Jagaan Kesihatan BPJS, iaitu panggilan yang dibuat tidak percuma. Ini bermakna anda dikehendaki memberikan kredit terlebih dahulu, jika tidak, anda tidak akan dapat berhubung dengan agensi kesihatan.

 

Walaupun setiap penyedia sebenarnya dikenakan bayaran yang berbeza, kos panggilan yang ditanggung akan bergantung pada panjang panggilan yang anda buat. 7 perkhidmatan panggilan penjagaan kesihatan baru boleh digunakan apabila anda telah menambah kredit yang mencukupi untuk masa yang anda perlukan.

 

Walau bagaimanapun, selain itu tidak boleh menjadi kelemahan lain dari perkhidmatan Pusat Penjagaan tersebut. Ini kerana sudah ada ramai pegawai yang bekerja dalam kedudukan menerima panggilan di perkhidmatan Pusat Jagaan supaya setiap individu akan dilayan oleh seorang pekerja. Jadi, anda tidak perlu menunggu dalam talian untuk panggilan terlalu lama.

 

Menjadi ahli agensi kesihatan pastinya mendapat faedah dan kelebihan. Tetapi sudah tentu kelebihan yang dikecam melebihi keburukan. Inilah sebabnya mengapa anda harus menjadi ahli bpjs Kesehatan dan menikmati 7 perkhidmatan panggilan bpjs Kesehatan dan perkhidmatan lain dengan mudah.

Baca Juga