Cara memanjangkan tempoh aktif Telkomsel :TeknoWarta

Bagi anda pengguna penyedia telkomsel yang setia, 9 cara untuk melanjutkan tempoh aktif telkomsel akan sangat berguna untuk anda. Tempoh aktif biasanya merupakan salah satu halangan bagi pengguna kad penyedia. Walaupun kelihatan remeh, apabila anda terlepas tarikh akhir, kesan buruk seperti kehilangan nombor kegemaran anda boleh berlaku.

 

Sesetengah orang tidak menyedari tempoh aktif kerana pada masa ini terdapat wifi di mana-mana. Walaupun nombor anda tidak lagi aktif, anda masih boleh menggunakan media sosial seperti WhatsApp untuk menyambung. Tetapi nampaknya, pada masa ini kerajaan telah mempromosikan dasar.

 

Jika pada masa lalu apabila anda terlupa untuk menambah kredit anda dan tempoh aktif kad anda habis, maka anda hanya perlu pergi ke perkhidmatan Telkomsel terdekat dan meminta untuk mengaktifkan semula kad anda. Ini sudah tentu tidak lagi berlaku hari ini. Jadi ia benar-benar memerlukan 9 cara untuk melanjutkan tempoh aktif telkomsel.

 

Kaedah ini membantu anda sentiasa memantau sama ada tempoh aktif anda meningkat atau tidak. Sekiranya ia sudah dekat, persediaan untuk menambah kredit perlu dibuat. Jangan tunggu sehingga ia memasuki tempoh tangguh kerana ia boleh memberi kesan kepada tidak dapat menghubungi rakan sekerja melalui telefon manual.

 

Cara Memanjangkan Status Aktif Kad Telkomsel

Setelah mengetahui pentingnya memeriksa tempoh aktif dan mengapa anda perlu mengingati tarikh akhir untuk tempoh aktif penyedia anda, sudah tiba masanya untuk anda menyemak 9 cara untuk melanjutkan tempoh aktif Telkomsel. Elakkan kemungkinan yang tidak diingini di kemudian hari.

 

Terdapat 3 kumpulan yang berkaitan dengan cara yang boleh dilakukan supaya anda boleh melanjutkan tempoh aktif pembekal anda. Kumpulan pertama adalah dengan menambah kredit. Ini adalah cara yang paling biasa bagi pelanggan setia untuk melakukan ini. Kaedah ini juga merupakan cara terpantas jadi ia sering digunakan sebagai pilihan utama.

 

Walau bagaimanapun, ia tidak biasa untuk lanjutan tempoh aktif yang berlaku mengikut kredit nominal yang anda isi. Sekiranya nominal kecil, maka pelanjutannya juga sedikit. Malah beberapa kes tidak menjadikan tempoh aktif anda berjaya dilanjutkan. Sekiranya ini berlaku, jangan risau kerana masih ada pilihan lebih lanjut.

 

Pilihan seterusnya ialah anda tidak perlu membeli kredit apabilaandamelanjutkan tempoh aktif. Biasanya sesetengah pengguna boleh kehabisan tempoh aktif walaupun kredit nominal yang mereka ada masih banyak. Sekiranya ini berlaku kepada anda maka yang perlu anda lakukan ialah mengikuti kaedah di bawah.

 

Terdapat 9 cara untuk melanjutkan tempoh aktif telkomsel , pertama, sila taip *999# pada skrin mudah alih anda. Kemudian klik ‘OK’. Langkah seterusnya ialah anda akan berhadapan dengan beberapa pilihan, kemudian pilihpilihannombor 5 iaitu “Pakej Lain”. Langkah ketiga yang anda perlukan untuk memilih pilihan nombor 7 yang mengandungi “lain”.

 

Seterusnya anda sila pilih nombor 8 yang mengandungi “perkhidmatan lain”. Langkah ke-6 ialah anda akan menghadapi pilihan sekali lagi dan sila dail nombor 3 yang mengandungi “Pakej Tempoh Aktif”. Kemudian akan ada beberapa pilihan pakej yang berkaitan dengan pelanjutan tempoh aktif.

 

Terdapat tiga pilihan yang ditawarkan dengan beberapa syarat. Semakin kurang nominal, semakin sedikit lanjutan hari untuk tempoh aktif. Kemudian anda boleh menyesuaikan nominal kredit anda dengan keinginan hari untuk melanjutkan tempoh aktif anda. Kemudian taipkan nombor yang sepadan dengan pilihan anda.

 

Selepas memilih pakej yang sesuai maka anda perlu menaip 1 yang bermaksud anda bersetuju dengan pembelian pakej. Tunggu beberapa saat sehingga pemberitahuan muncul bahawa transaksi telah berjaya dibuat. Pemberitahuan SMS akan muncul untuk memberitahu anda bahawa tempoh aktif anda telah dilanjutkan.

 

Yuran Pelanjutan Tempoh Aktif Telkomsel

Seperti yang telah disebutkan dalam 9 cara untuk melanjutkan tempoh aktif telkomsel , kos yang ditanggung adalah mengikut lanjutan hari yang berkenaan. Apabila anda memilih untuk melanjutkan tempoh aktif selama 90 hari, kemudian tambah kredit anda melebihi 100 ribu atau tepat 100 ribu.

 

Tambahan pula, untuk kadar dan hari yang berkenaan apabila anda membuat pembelian pakej tanpa penambahan, kadar yang ditawarkan berbeza-beza. Untuk tempoh aktif seminggu (7 hari) maka anda hanya perlu membelanjakan sejumlah Rp. 5000. Tambahan pula, selama 30 hari, ia adalah IDR 15,000 dan selama 90 hari ia adalah IDR 30,000

 

nominal sebenarnya termasuk dalam harga yang berpatutan atau biasa kerana jika anda menambah nilai di kaunter, anda akan dikenakan bayaran tambahan sekitar 1000 hingga 2000 untuk satu transaksi. Ini hanya terpakai jika anda mempunyai kredit nominal di dalamnya.

 

Jadi 9 cara untuk melanjutkan tempoh aktif Telkomsel tanpa menambah kredit tidak bermakna anda boleh melanjutkan tempoh aktif tanpa modal. Anda masih perlu mengeluarkan kredit pada kad pembekal anda sebagai transaksi beli dan jual seperti biasa. Pastikan anda mempunyai kredit yang mencukupi untuk lanjutan tempoh aktif.

 

Cara Menyemak Tempoh Aktif Telkomsel

Jika anda masih keliru tentang cara mengetahui maklumat yang berkaitan dengan tempoh aktif kad pembekal Telkomsel anda, maka terdapat beberapa cara yang boleh dilakukan. Cara paling mudah ialah anda hanya perlu memuat turun Aplikasi MyTelkomsel di kedai permainan. Sebaik sahaja anda memuat turun kemudian log masuk menggunakan nombor anda.

Selepas berjaya log masuk, maklumat yang berkaitan dengan tempoh aktif akan dipaparkan di laman utama aplikasi. Bukan sahaja tempoh aktif, maklumat yang berkaitan dengan kredit nominal dan jenis pakej yang anda gunakan juga akan disenaraikan secara terperinci di sana. Pastikan anda telah memuat turun Aplikasi MyTelkomsel terlebih dahulu.

 

Seterusnya ialah cara manual. Sebelum anda mengetahui 9 cara untuk melanjutkan tempoh aktif telkomsel , maka secara manual anda perlu menyemak terlebih dahulu. Caranya ialah anda hanya boleh menekan butang *888# dan tekan ‘OK’. Maklumat lengkap mengenai kredit nominal dan tempoh aktif akan disenaraikan di sana.

 

Kaedah ini menjadikannya sangat mudah untuk anda tanpa perlu memuat turunnya terlebih dahulu. Walau bagaimanapun, jika Telkomsel mengalami gangguan isyarat, maka permintaan akses anda juga boleh terganggu. Oleh itu, anda tidak dapat melihat tempoh aktif kad anda sehingga bila. Adalah idea yang baik untuk terus memuat turun aplikasi.

 

Faedah jika Anda Menggunakan Telkomsel

Selepas mengetahui 9 cara untuk melanjutkan tempoh aktif Telkomsel, bagaimana untuk memeriksa tempoh aktif kad, dan juga kos dan kadar pembaharuan kad, anda perlu tahu tentang kelebihan menggunakan kad pembekal Telkomsel. Sudah tentu, Telkomsel terkenal sebagai penyedia kad dengan isyarat terkuat.

 

Malah bagi sesetengah negara, Telkomsel sudah boleh mendaftarkan rangkaiannya di sana. Ini akan memberi manfaat kepada anda sebagai seseorang yang suka melancong ke luar negara untuk tidak menukar kad. Selain rumit, sudah tentu anda masih mahu dihubungkan oleh saudara-mara melalui nombor yang anda gunakan.

 

Tidak hanya itu, jika anda berada di tempat yang jauh, kemungkinan besar isyarat telkomsel telah berjaya didaftarkan di sana. Oleh itu, sesetengah orang percaya bahawa apabila melancong ke tempat yang kecil, adalah wajib untuk menggunakan pembekal Telkomsel hanya supaya mereka masih boleh dihubungkan oleh keluarga yang ditinggalkan.

 

Walaupun sudah tentu, ada harga yang ada rupa. Telkomsel adalah salah satu penyedia yang kadarnya termasuk dalam kumpulan mahal. Walau bagaimanapun, apabila dilihat dari isyarat dan perkhidmatan yang disediakan, ia secara semula jadi seperti itu. Menjadikannya lebih mudah dengan 9 cara untuk memanjangkan tempoh aktif Telkomsel juga merupakan satu bentuk manfaat daripada menggunakannya.

Baca Juga