Memindahkan kuota Telkomsel :AngunPedia

3 cara untuk memindahkan kuota Telkomsel pada masa ini adalah penting untuk mengetahui sama ada pada bila-bila masa anda atau rakan anda kehabisan kuota. Sudah tentu, ia akan menjadi masalah jika anda tidak mempunyai kuota dalam 1 jam.  Anda tidak akan dapat menggunakan aplikasi komunikasi seperti whatsapp, Telegram, Signal, dan sebagainya. Begitu juga, aplikasi media sosial tidak boleh diakses tanpa kuota.

Sementara itu, untuk masa ini, keperluan untuk aplikasi komunikasi sangat penting. Terutama bagi orang yang bekerja dari jauh, komunikasi dalam kerja penuh dijalankan melalui peranti elektronik. Kerja akan dihalang, walaupun tanpa mengira detik penting jika anda kehabisan kuota.

Begitu juga dengan media sosial, kedua-dua pengguna dan pencipta kandungan. Bagi pengguna, tentu saja, anda tidak mahu ketinggalan berita baru dari rakan-rakan. Untuk pencipta kandungan, mereka ingin menangkap dan berkongsi detik menarik dengan segera. Sekiranya terlambat berjam-jam, ia akan kehilangan rasa kerana banyak orang telah berkongsinya.  Setelah dapat merasakan pentingnya kuota, kami memberikan maklumat mengenai 3 cara untuk memindahkan kuota Telkomsel.

3 Bagaimana untuk memindahkan kuota Telkomsel dengan mudah

di di bawah adalah cara yang digunakan untuk transfer telkomsel kuota dengan cara yang mudah.

 1. Menghantar Kuota Melalui UMB
 2. Untuk menghantar kredit melalui UMB sila buka perkhidmatan “panggilan”.
 3. Masukkan nombor *500* 2# untuk mendapatkan pilihan perkhidmatan.
 4. Anda akan ditunjukkan mesej perkhidmatan data internet, pilih titik 1 untuk arahan “Ya”.
 5. Kemudian, anda boleh menulis nombor pembekal yang akan dihantar data internet.
 6. Langkah seterusnya isikan nilai data internet yang akan dihantar
 7. Akhirnya masukkan nombor 1 untuk arahan yang dipersetujui.
 8. Sekiranya proses penghantaran berjaya, anda akan mendapat mesej bahawa penghantaran kuota berjaya.
 9. Melalui USSD
 10. Sila buka menu “panggilan”, kemudian masukkan *363 #
 11. Selepas itu, arahkan pada titik 8 untuk membuka maklumat data internet
 12. Titik 7 ke perintah pakej lain.
 13. Pilih titik 4 atau “Hadiah” untuk arahan untuk menghantar data internet.
 14. Isikan nombor pembekal yang anda mahu pergi.
 15. Kemudian, navigasi ke arahan “kuota transfer pakej Flash Gift”.
 16. Akhirnya, hanya berikan pesanan hantar dan tunggu maklumat mengenai penyelesaian proses pemindahan kredit.
 17. Melalui Aplikasi
 18. Untuk menghantar data internet menggunakan salah satu daripada 3 cara untuk memindahkan kuota Telkomsel menggunakan aplikasi My Telkomsel, anda mesti memasangnya pada peranti elektronik. Sila muat turun di rumah permainan, jika anda belum memilikinya.
 19. Jika aplikasi dipasang sila navigasi ke “Beri Hadiah”
 20. Navigasi anak tetingkap “kuota pemindahan”
 21. Seterusnya isikan bilangan pembekal rakan yang dimaksudkan untuk data internet. Begitu juga dengan jumlah data internet yang akan dihantar
 22. Tidak lama dahulu, akan mendapat mesej pengesahan.
 23. Sila sahkan untuk melengkapkan proses penghantaran data internet.

Keperluan danPeraturan untuk Menghantar Kuota Telkomsel

Keperluan untuk dapat menggunakan 3 cara untuk memindahkan kuota Telkomsel di atas, jika pembekal yang dimaksudkan adalah sama di bawah syarikat Telkom, seperti Telkomsel, dan Telkomsel Loop, SimPATI. Untuk masa ini, dia masih tidak dapat menghantar kepada pembekal lain di luar Telkom seperti Indosat, dan sebagainya.

Keperluan seterusnya ialah sekurang-kurangnya 50 MB data internet yang boleh dihantar dengan . Had maksimum dalam pemindahan tunggal ialah 5 ratus MB. Manakala jumlah penghantaran dalam 1 hari adalah maksimum 3 GB dengan kekerapan penghantaran maksimum sebanyak 6 kali. Oleh itu, jika anda menggunakan nilai maksimum kedua-dua kekerapan dan jumlah data internet, nilainya adalah tepat 3GB.

Apabila bayaran yang diperlukan untuk 1 pemindahan adalah 5 ribu rupiah. Manakala baki kredit jika diambil adalah 5 ribu rupiah untuk bayaran penghantaran adalah 1 ribu rupiah. Oleh itu, jika pada kad anda, anda mempunyai baki kredit sebanyak 5 ribu rupiah, anda tidak boleh menghantar kuota.

Di samping itu, had penggunaan data internet yang terhasil daripada 3 cara pemindahan kuota Telkomsel adalah 3 hari. Apabila melebihi 3 hari, data internet yang dihantar oleh orang lain tidak lagi akan digunakan. Malah data internet akan dilucutkan, dan nilainya akan kembali seperti dahulu, jika anda tidak mengisinya. Tetapi bagi pengirim, tempoh penggunaan tidak akan berkurangan.

Kelebihan Telkomsel untuk Memudahkan Penghantaran

Mengetahui 3 cara untuk memindahkan kuota Telkomsel bukan sahaja penting kerana keperluan. Di samping itu, terdapat lebih banyak pengguna pembekal di bawah Telkom daripada pembekal lain. Jadi mereka yang ingin mendapatkan penghantaran atau menghantar kredit adalah lebih mudah.

Bilangan pengguna tidak dapat dipisahkan daripada banyak kelebihan yang boleh dinikmati oleh pengguna. Hari ini tidak kurang daripada 78 juta orang menjadi pelanggan setianya. Ini kerana rangkaian yang dimiliki dianggap paling stabil. Di samping itu, liputan isyarat boleh mencapai 95 peratus daripada semua kawasan warganegara Indonesia.

Dengan lebih daripada 27 ribu infrastruktur telekomunikasi, ia tidak membenarkan bahawa hak asasi manusiadisemua wilayah di Indonesia boleh menggunakannya. Taklimat ini telah memupuk lebih daripada 24 ribu akses telekomunikasi di kampung melalui USO. Di samping itu, di bawah Telkom selain Telkomsel, terdapat juga Telkomsel Loop, Kartu AS, dan SimPATI yang boleh memindahkan data internet dari Telkomsel.

Mengenai kualiti rangkaian, dengan kesinambungan, Telkomsel dapat memenuhi piawaian dunia dengan liputan lebih daripada 98 peratus tahap ketersambungannya. Kualiti rangkaian ini juga dipengaruhi oleh dua band GMS 9 ratus, 1.8 ribu, sehingga +3G.

Ini tidak dapat dipisahkan dari jumlah anggaran untuk mengekalkan kestabilan dan kualiti rangkaian. Tidak kurang daripada 17 trilion rupiah disediakan untuk mengekalkan keselesaan pengguna. Ini adalah untuk mengekalkan rangkaian, perkhidmatan, dan membangunkan produknya.

Telkomsel juga terus membangunkan produknya.  Anda boleh menyebut, nama cincin, iPhone 3G, Perkhidmatan Internet Black Berry, T-Cash Wallet, perbankan mudah alih, Telkomsel Flash, dan sebagainya. Telkomsel akan terus membangunkan inovasinya untuk memenuhi gaya hidup mudah alih.

Belum lagi bahawa apabila anda mengalami kesukaran, profesionalisme Telkomsel ditunjukkan oleh perkhidmatan pelanggan. Hari ini lebih daripada 500 ribu pusat perkhidmatan standard tinggi disediakan. Terdapat M-kiosks, peniaga outlet, Gra PARI, Pusat panggilan, dan sebagainya.

Cara Menjimatkan Kuota Penghantaran

Memandangkan kuota yang dihantar adalah terhad, sudah tentu anda perlu menggunakan sebanyak mungkin. Usaha ini kadang-kadang gagal kerana semuanya diperlukan untuk perkara penting. Walau bagaimanapun, terdapat beberapa usaha yang boleh dilakukan untuk menyimpan data yang diperolehi daripada salah satu daripada 3 cara untuk memindahkan kuota Telkomsel.

 1. Matikan Kemas Kini Automatik

Antara mereka yang sering menggunakan data tanpa disediakan dengan adanya aplikasi automatik. Untuk mengelakkan ini, anda boleh menetapkan kemas kini aplikasi secara manual. Tukar Pek Auto Sekarang pada tetapan bangunan utama melalui Wifi Online atau Jangan Pek Sekarang Auto.

 1. Matikan Muat Turun Automatik

Muat turun automatik ini juga boleh digunakan untuk aplikasi seperti WhatsApp dan Telegram. Tukar tetapan daripada muat turun media/fail secara automatik yang dihantar oleh orang lain kepada muat turun manual. Ini boleh dilakukan dengan menetapkan storan data untuk muat turun manual.

Untuk menyimpan data, anda boleh menggunakan sistem luar talian pada aplikasi yang biasa digunakan dalam talian. Contohnya apl spotify, Peta Google dan sebagainya menyediakan format luar talian dan dalam talian. Tetapi untuk beberapa aplikasi, anda boleh menggunakan format luar talian untuk dibayar.

Akhirnya, jika anda memang boleh mengakses M-Banking atau cara lain untuk membeli kredit dengan bebas, anda boleh melakukannya dengan segera. Ia lebih selamat, lebih mudah, boleh mengukur had penggunaan dan sebagainya. Dari proses 3 cara untuk memindahkan kuota Telkomsel , ia hanya digunakan jika ia berada dalam keadaan yang tidak menentu.

Selengkapnya