Cara Memeriksa Kredit Smartfren PortalEkonomi

Membaca 5 cara untuk memeriksa kredit smartfren dan tempoh aktif Kartu adalah penting bagi pengguna penyedia terkenal ini di Indonesia. Smartfren telah menjadi popular dan mendapat permintaan yang tinggi di Indonesia sejak pelancaran pertama produknya. Produk pembekal ini telah tersebar luas di pelbagai sudut Indonesia.

Pelbagai kemudahan ditawarkan oleh penyedia ini supaya ia menarik kepada orang ramai. Lebih-lebih lagi, dengan julat yang agak luas, smartfren menjadi lebih menarik dalam pelbagai kalangan. Pada hakikatnya, semua kalangan dari kelas bawah hingga kelas menengah atas juga gembira menggunakan smartfren.

5 Kelebihan Pembekal Smartfren

5 cara untuk memeriksa kredit smartfren dan tempoh aktif Kartu sangat penting bagi pengguna untuk tidak terlepas tempoh tangguh. Adakah anda salah seorang pengguna? Sejak dilancarkan di Indonesia buat kali pertama, penduduk telah bersemangat. Pembekal ini juga telah melebarkan sayapnya ke pelbagai arah.

 1. Super Murah

Semua orang akan mahu mencari pembekal yang ekonomik dan ekonomik. Jika anda sedang mencari pembekal dengan kelebihan ini, maka smartfren adalah jawapannya. Pilihan kuota termurah ditawarkan untuk semua kalangan.

 

Nah, 5 cara untuk memeriksa kredit smartfren dan tempoh aktif Kartu nampaknya boleh dilakukan oleh semua pihak. Beberapa orang yang tidak percaya pada keuntungan ini sekarang telah mulai berpaling ke Smarfren. Tetapi selepas membuktikannya untuk diri mereka sendiri, maka mereka berasa ketagih menggunakannya.

 

 1. Isyarat boleh hilang secara automatik

Adakah isyarat hilang automatik salah satu kelemahan? Itu tidak berlaku, isyarat boleh hilang secara automatik adalah kelebihan dengan sendirinya pada Kartu ini. Isyarat akan hilang apabila telefon bimbit anda tidak digunakan. Sebagai contoh, jika anda meninggalkan rumah, anda tidak perlu melumpuhkan paket data tetapi isyarat akan hilang secara automatik apabila anda memasuki kawasan isyarat yang sukar.

 

 1. Sangat menjimatkan

Nah, kelebihan terakhir penyedia hebat ini adalah bahawa ia sangat menjimatkan.  Anda boleh mendapat faedah yang besar dalam bentuk murah dan menjimatkan apabila menggunakan Kartu ini. Semasa menunggu masa gaji, anda masih boleh menikmati internet tanpa perlu risau kehabisan kuota.

5 Cara Memeriksa Kredit Smartfren dan Tempoh Aktif Kad

Pastikan ia mempunyai kredit supaya anda sentiasa dapat menikmati kelebihan pembekal ini. Jika tidak, mungkin nombor itu akan disekat dan anda akan menyesal. Bagaimanakah saya menyemak baki kredit dan tempoh aktif saya?

 1. Dail ke atas

Daripada 5 cara untuk memeriksa kredit smartfren dan tempoh aktif Kartu, ini adalah yang paling biasa. Masukkan *999#. Kemudian, anda boleh segera menekan butang panggilan. Skrin akan menunjukkan beberapa baki kredit dari Kartu di dalam telefon.

 

 1. SMS

Kaedah untuk melakukan 5 cara untuk memeriksa kredit smartfren dan tempoh  aktif  Kartu ini ialah anda boleh membuka aplikasi pemesejan. Hanya taip SMS dengan menaip perkataan CEK. Apabila selesai, hantar sms ke nombor 999.

 

 1. Telefon pengendali

Jika anda tidak mahu menjadi rumit, anda boleh mendengar terus kepada baki kredit serta tempoh aktif nombor dengan membuat panggilan. Hubungi saja 999. 5 cara untuk memeriksa kredit smartfren dan tempoh aktif Kartu pasti akan sangat membantu anda.

 

 1. Gunakan aplikasi

Sebagai penyedia elit pada zaman moden, smartfren juga mempunyai aplikasi Mysmartfren. Muat turun terlebih dahulu jika anda mahu menggunakannya. Dalam permohonan itu, banyak maklumat boleh diperolehi termasuk baki kredit dan tempoh aktif Kartu.

 

 1. Laman web

Untuk 5 cara untuk memeriksa kredit Smartfren dan tempoh aktif Kartu adalah dengan melayari laman web my.smartfren.com. Di sini, anda boleh memasukkan e-mel dan kata laluan anda untukmenilai semula akaun anda terlebihdahulu. Apabila anda mempunyaibupati, maka anda boleh menyemak nadi.

Lima cara di atas sangat mudah dicuba, bukan? Kaedah di atas juga terpakai apabila anda akan menyemak rahmat aktif Kartu. Jumlah kredit akan muncul bersama dengan tempoh aktif Kartu dan tempoh tangguh.

Maklumat mengenai bilangan denyutan dan tempoh aktif akan membolehkan setiap pengguna tahu apa yang perlu dilakukan. Jika ia memang telah memasuki tempoh tangguh, maka dengan menambah kredit secepat mungkin, ia boleh menghalangnya daripada disekat. Dengan cara itu, pemeriksaan mesti dilakukan secara teratur dan berulang kali.

Cara Memanjangkan Kehidupan Aktif Smartfen

Apabila anda tidak melakukan 5 cara untuk memeriksa kredit smartfren dan tempoh aktif Kartu, tiba-tiba perkara yang tidak diingini boleh berlaku.  Anda tidak boleh melakukan panggilan dan teks keluar. Kemudian, ini akan membuat anda berasa agak bimbang jika nombor itu benar-benar penting dalam hidup kerana anda sudah mempunyai banyak kenalan, baik saudara-mara danrakan sekerja.

Ternyata, hanya ada 1 petua untuk  dilakukan supaya anda mengelakkan masalah ini. Hanya melakukan top-up nadi, ini adalah satu-satunya cara untuk melakukannya. Dengan melakukan ini, tempoh aktif boleh meningkat. Jadi, kemungkinan disekat menjadi lebih kecil.  Anda akan dapat menggunakannya pada bila-bila masa.

Apabila Kartu kegemaran anda telah memasuki had tangguh, tambah nilai kredit sekali lagi. Kaedah lain seperti membeli tempoh aktif atau pemindahan kredit tidak boleh dilakukan lagi. Lagipun, tidak ada yang rugi dalam melakukan tambah nilai kredit, bukan?

Pengisian semula boleh dilakukan dalam tempoh tangguh dan dalam tempoh aktif. Penambahan tempoh aktif boleh bergantung kepada berapa banyak kredit yang anda beli.

 1. Mengecas 5 ribu menambah 7 hari
 2. Mengecas 10 ribu menambah 15 hari
 3. Mengecas 20 dan 25 ribu menambah 30 hari
 4. Mengecas 50 ribu menambah 60 hari
 5. Mengecas 60 ribu menambah 75 hari
 6. Mengecas 100 ribu menambah 120 hari
 7. Mengecas dari 150 hingga 200 ribu menambah 150 hari

Cara Mengaktifkan Smarfren Mati

Melakukan 5 cara untuk memeriksa kredit smartfren dan tempoh aktif  Kartu sememangnya akan membuat diri anda mengelakkan Kartu mati. Apabila Kartu itu benar-benar mati dan anda masih memerlukannya, maka ada cara untuk melakukannya.

Kad akan memasuki tempoh tangguh yang dibahagikan kepada dua peringkat.

 1. Blok sehala

Penyekatan sehala atau sehala boleh berlaku apabila anda memasuki had tangguh 30 hari. Jika ini berlaku, panggilan dan sms keluar tidak boleh dilakukan. Walau bagaimanapun, anda boleh mendapatkan teks dan panggilan masuk

 

 1. Blok dua hala

Jika ini telah berlaku, maka Kartu itu tidak dapat digunakan sepenuhnya. Mahukan internet, menghantar mesej masuk dan keluar, atau memanggil masuk dan keluar tidak lagi mungkin.

Sekiranya itu berlaku kepada anda, jangan tergesa-gesa untuk membuang Kartu jika anda benar-benar memerlukannya. Hanya datang ke kedai Smartfren terdekat di bandar anda. Di sana, anda boleh mengaktifkan semula Kartu. Syaratnya mudah, bawa KTP, KK, buat pembayaran, dan ini tidak melebihi 3 bulan sejak tempoh tangguh.

Smartfren sememangnya pembekal yang paling menarik untuk digunakan di Indonesia. Apabila menggunakan pembekal ini, terdapat banyak kelebihan yang boleh dinikmati. Walau bagaimanapun, jangan biarkan pengawal anda turun dan sentiasa periksa tempoh aktif Kartu. Lakukan dengan menggunakan 5 cara untuk memeriksa kredit smartfren dan tempoh aktif Kartu di atas.

Selengkapnya